Kovács József egyéni vállalkozó, mérnökszakértő - Riasztók, tűzjelzők, kamerás megfigyelőrendszerek tervezése, kivitelezése, javítása, szakértői tanácsadás.

Riasztók


Ha megkérdezzük egy átlagos embertől, hogy számára mik a fontos dolgok az életben, a válaszok között szinte biztosan szerepelni fog a család, az otthon, a vállalkozás biztonsága. Teljesen természetes, hogy elsősorban a szeretteinket, és javainkat szeretnénk megóvni.

Az illetéktelen behatolás elleni védelem hatékony eleme a jól kiépített lakásriasztó-rendszer. Egy ilyen rendszer sok összetevőből áll, melyek kombinálhatók a lakás paraméterei és a megrendelő igényei alapján. Tekintsünk most bele egy összetett rendszerbe, lássuk, milyen részei lehetnek:


Riasztóközpont: A rendszer központi egysége, a különböző részegységek vezérlését, összehangolását, felügyeletét végzi.

Kezelőegység: A rendszer és az ember közötti kommunikáció eszköze, a ki- és bekapcsolás, valamint gyakran a programozás is a kezelőegység segítségével történik.

Hang- és fényjelző: A közismert nevén sziréna funkciója jól ismert. Felhívni a figyelmet az illetéktelen behatolásra, illetve elriasztani a behatolót.

Mozgásérzékelő: Célja a védett területen történő mozgás érzékelése, és jel küldése a riasztóközpontnak. Leggyakoribb formája az infravörös tartományban érzékelő ún. PIR.

Nyitásérzékelő: A védett terület határait jelentő nyilászárók (ajtók, ablakok) zárt állapotát érzékelő eszköz. Használható a mozgásérzékelős védelem kiegészítéseként, illetve olyan helyeken, ahol a mozgásérzékelős védelem nem megoldható (pl.: háziállat esetén).

Törésérzékelő: A különböző üvegfelületek betörését érzékeli, a törés hangjának speciális frekvenciája alapján.

Telefonhívó: Esemény (riasztás) esetén a megadott telefonszámo(ka)t felhívja, és értesíti a hívott fele(ke)t az eseményről. Létezik vonalas, illetve GSM alapú telefonhívó készülék is. Utóbbi olyan helyeken ajánlott, ahol könnyen hozzáférhető a vezetékes telefon kábelezése, így az szabotálható.

Átjelző: Ha a riasztórendszerünk távfelügyeleti rendszerben üzemel, ez az egység értesíti a távfelügyeleti központot az esemény bekövetkezéséről. Létezik rádiófrekvenciás, vezetékes telefonos, illetve GSM alapú átjelzőkészülék is.

Amennyiben Önt érdeklik a riasztórendszerek, vegye fel velem a kapcsolatot!

Webtárhely
mouseover